Издаването на фалшив сертификат е акт, който отнема правото на живот.

...
Издаването на фалшив сертификат е акт, който отнема правото на живот.
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: БЛС ще отнема лекарски права за фалшиви сертификати |

„ Издаването на подправен документ е акт, който лишава правото на живот. Такъв доктор не може да продължи да практикува специалността си ".

Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Маджаров, при откриването на 8-та годишна конференция за Иновации и положителни практики в здравния бранш на " Капитал ".

По думите му обществото чака от БЛС отговор на тревожния въпрос за подправените документи и позицията на съсловието е, че при доказване на такава машинация и преди присъда от съда, правата на нарушителите ще бъдат отнети.

Конференцията беше открита от министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров съгласно който, макар че Делта разновидността е по-опасен от предходните разновидности, у нас по-ниската смъртност се дължи на напъните на нашите лекари.

„ В най-тежката пандемична вълна сме, броят на инфектираните е с 30% по-висок, а коефициентът на смъртност в този момент е към 3.5%, като в предходните талази беше към 10%, уточни той.

По думите му вторият доста значим индикатор е, че относителният дял на хоспитализациите е по-нисък – 25% по-малко хоспитализации , което потвърждава триумфите на лекарите в доболничната помощ и общопрактикуващите лекари. Аплодисментите за болничната и доболничната помощ са изцяло заслужени ", посочи министър Кацаров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев съобщи, че съгласно проектобюджета на НЗОК за 2022 политиките за преодоляването на пандемията ще продължат и ще бъдат застъпени цели за повишение на цените на избрани клинични пътеки вследствие на договарянията с Българския лекарски съюз.

Магистър-фармацевт Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз акцентира, че е належащо възобновяване на разговора в бранша , с цел да бъде сполучлива всяка добра процедура и иновация, тъй като това е гарантът за схващане, приемане и въвеждане в практиката.

Изпълнителният шеф на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични компании (ARPharM) Деян Денев уточни, че главната иновация в пандемията – имунизациите – не откриха добра почва у нас, само че се позволи повишаване на скептицизма към тях. Според Денев ни чака още една вълна от недиагностицирани и усложнени пациенти, които са останали отвън фокуса на медицината заради пандемията и прикани за мощно ръководство и предвидлив бюджет за 2022 година. Необходимо е и новаторско решение за удължаването на протоколите на пациентите, акцентира Деян Денев.

Пациентските организации бяха показани от адв. Христина Николова от Сдружение за развиване на българското опазване на здравето, която посочи, че пандемията е катализаторът за качествени промени – да се понижи непотребното разкарване на пациентите за медикаменти, за създаване на модерни протоколи за лекуване на коронавирус и други болести.

„ Хроничните пациенти бяха подценени и лекуването им бе възпрепятствано, заради което чакаме взрив на тези проблеми в бъдещи, само че имам вяра, че пандемията ще докара до нови положителни практики ", акцентира адв. Николова.

В рамките на формалното разкриване бяха връчени и премиите на Четвъртия конкурс за нововъведения и положителни практики в здравния бранш на Капитал и биофармацевтичната компания АбВи, в който участваха 46 плана от цялата страна.

Първа премия за медицина в състезанието завоюва Клиниката по онкологична хирургия, УМБАЛ „ Д-р Георги Странски " – гр. Плевен с плана Вакуум - асистирана биопсия – новаторски метод за диагностика на болести на млечната жлеза.

Втора наград а бе присъдена на Центъра по молекулна медицина на МУ-София за плана Молекулярно–генетични проучвания при семеен рак на гърдата и яйчника в България.

Третата премия за медицина на доктор Радка Масларска от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда за плана Лечение на хемангиоми при новородени.

Наградата за цифров план бе присъдена на Център Тацитус за Интерактивен метроном в интерес на децата с аутизъм, а отличеният пациентски план бе на Федерацията за приспособена физическа интензивност за Програмата ми за приспособена физическа интензивност на деца със специфични потребности, която донесе на България общо 32 медала от европейски надпревари по плуване, лека атлетика, волейбол и други
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР